Avontuur in Weimar

In de tweede helft van juli verbleven wij in het romantische Weimar, de stad van de grote schrijvers en denkers Goethe en Schiller. Zij en vele andere kunstenaars vonden hun inspiratie in deze stad vol historische gebouwen met schitterende gevels en kleurige huizen, en in de uitgestrekte parken waar hun zomerverblijven zich nog altijd bevinden.

We hadden – na enkele heerlijke dagen door Weimars straten te hebben gelopen en menig museum te hebben bewonderd – behoefte om in deze sferen onze eigen ‘kunsten’ tentoon te spreiden. De tuin van het zomerhuis van Goethe – Goethes Gartenhaus – leek ons daarvoor de uitgelezen plaats. Maar ja, we wilden ons niet opdringen en besloten, na lang weifelen, de dame van Goethes Gartenhaus te vragen of we achter in de tuin wat liedjes mochten spelen. Tot onze verrassing en opluchting deed ze hier totaal niet moeilijk over en aldus togen wij met onze gitaar naar een bijzondere plek achter in de tuin, onder de lindeboom, waar het eerste abstracte kunstwerk te vinden is, door Goethe zelf gemaakt: een kubus met daarop een bol. We namen plaats op het gras en speelden twee uur lang voor de passerende bezoekers.

 

Deze plek leende zich uitstekend voor romantisch repertoire van Clara Schumann en Jacques Offenbach maar ook voor gedichten op muziek, bijvoorbeeld ‘Dorfabend’ van Hermann Hesse, ‘The Rainbow’ van William Wordsworth en onze eigen liedjes. Mooi om zo heerlijk ontspannen bezig te zijn op deze warme dag, en te merken dat er zich groepjes mensen om ons heen verzamelden en dat zelfs het zwartkopje meedeed, vanuit de boom. En ja, we kregen ook nog een leuk centje om van uiteten te gaan.

Later, op het warmste moment van de dag, bood het door Goethe ontworpen Roomse Huis van Goethes vriend en mecenas hertog Carl August, eveneens in het Park an der Ilm, een welkom toevluchtsoord. Mevrouw achter de balie zag onze gitaar en wilde meteen van alles weten. Wij natuurlijk vertellen over ons optreden in Goethes Garten en ze was blij verrast om ons in haar museum te hebben. Zo blij dat ze meteen voorstelde om ter plekke ook lekker te gaan musiceren. Dat lieten we ons geen tweemaal zeggen. Na de audiotour te hebben gelopen, door kamers met rijkversierde wanden en prachtige uitzichten, namen we tegenover de entree plaats en speelden we nog wat liedjes, nu met goede akoestiek. Genieten! Na nog heel vertrouwd met mevrouw te hebben gepraat, wandelden we door het park terug naar Weimar, voor weer nieuwe avonturen.